Hvalpe 2023

Alle hunde kræver opdragelse for at kunne blive sunde og harmoniske individer, således også din kelpie. Selvom en kelpie ikke er en stor hund, så har den brug for at lære, hvordan den skal opføre sig i det moderne samfund og i dit hjem.
Sørg for at familien på forhånd har aftalt, om hunden må ligge i sofaen, sengen osv. og så skal alle overholde det. Konsekvens er meget vigtigt i hundens opdragelse. Det vil f.eks. sige at en hund ikke kan forstå, at den gerne må ligge i sofaen, undtagen når den er våd og beskidt. Enten må den ligge i sofaen eller også må den ikke.
Din hund skal have lov at lege med andre hunde, så den kan lære at omgås fremmede hunde på en fornuftig måde. Hold øje med, om hvalpene/hundene leger på en nogenlunde ligeværdig måde, så din hvalp/hund ikke bliver trykket eller trykker andre.
Du skal være opmærksom på din hunds opførsel overfor andre hunde. Især hanhunde (af de fleste racer) kan, når de kommer i puberteten, begynde at reagere på andre hanhunde. Sørg for at aflede/stoppe din hund med det samme, den evt. begynder på dette, så undgår du at det udvikler sig til et problem.

Da kelpier generelt er meget glade for mennesker, skal du gøre dig nogle overvejelser om, hvordan denne glæde skal komme til udtryk. Hvis hvalpen skal lære ikke at vise sin store glæde for mennesker ved at springe op, så skal du begynde at arbejde med det med det samme. Giv hvalpen kontakt, godbidder og kram, når den har alle 4 ben på jorden.

Ja/nej øvelse er en rigtig god øvelse til at lære din hund, hvad "nej" betyder.
Sæt dig ned ved hvalpen og læg en godbid fx på din sko. Du siger "nej" og forhindrer hvalpen i at tage godbidden. Først når hvalpen affinder sig med, at den ikke bare kan tage godbidden og afventer dig, siger du "ja" og lader hvalpen tage godbidden.

Teukka – Didaktic’s Ray Ban – er en 4 år gammel sort kelpie han, som bor hos Noora Harjula og hendes familie i Tampere i Finland. Noora skriver om Teukka: Teukka er en meget åben og livlig hanhund. H...