Træn din kelpie

Kelpien er en hyrdehund og den har et ret stærkt hyrdeinstinkt.
Den er skabt til at arbejde hele dagen med at hyrde bl.a. får, så udover hyrdeinstinkt, så har den også et stort behov for at være i bevægelse.
Derfor skal du være opmærksom på, at mange kelpier pr. instinkt gerne hyrder ting i bevægelse (biler, cykler, løbere, dyr, børn) og vil elske at løbe efter.
Det er en form for uønsket hyrdning, som desværre er selvforstærkende og kan være en belønning i sig selv.

Det er derfor vigtigt, at du helt fra starten lærer din hvalp at være ligeglad med biler og andre ting i bevægelse.

Start med den lille hvalp
Når du får din kelpie hvalp, så er det en god ide hurtigt at gå i gang med at træne med biler og trafik.

Mange gange er hvalpen lidt bange for biler, så den første tilvænning går på ikke at blive bange, når en bil kører forbi.
Sæt dig nær en let trafikeret vej, hvor bilerne kører stille og roligt. Har du en ældre hund, du kan tage med, som ikke reagerer på trafikken, kan det være en kæmpe hjælp, da hvalpe lærer utrolig hurtigt fra andre hundes adfærd.
Har du ikke en erfaren hundehjælper, så må du arbejde selv.
Sid stille og roligt og hav kontakt med hvalpen. Når den kigger på dig og er i ro, så giv den en godbid. Når der nærmer sig en bil, så arbejd med at holde den i ro ved hjælp af godbid, ros og snak. Den må gerne kigge på bilen, men den må ikke reagere på den.
Vær opmærksom på, at du selv er helt rolig, så hvalpen ikke mærker en spænding fra dig, som den også kan reagere på.
Når det lykkes at holde hvalpen nogenlunde rolig og med fokus på dig eller bilen eller noget helt tredje – så skal den have dæmpet ros og godbidder. Husk igen – ro er det vigtigste.
Du skal ikke fokusere på trafikken, men på din hvalp og på at holde dens fokus væk fra bilerne, gerne på dig. Hvis den fx har fundet noget spændende at snuse i og dermed selv ignorerer biler, så er det også fint. Så skal du ikke blande dig i det.

By og land
I byområder er der normalt så meget trafik, at hvalpen simpelthen skal lære at ignorere bilerne. Det går nemmere, fordi der hele tiden kører biler forbi, så det bliver uoverskueligt at kigge på dem og jagte dem.

Det er det fokus du skal have på din byhund. Den skal bare være ligeglad og passe sin gåtur.
På landet kan det være anderledes. På de mindre veje er der ofte ikke så meget trafik, så hunden kan blive mere optaget af den enkelte bil. Den kan høre en bil nærme sig, så kan den se bilen – og vusj så kører bilen forbi og hunden løber efter. Her kan det være en god ide at lære hvalpen helt fra starten, at man sætter sig ned og har fokus på føreren, som giver godbid, når hunden er i ro.
I starten trækker du så langt væk fra vejbanen som muligt, så hvalpen ikke bliver bange og du nemmere kan holde kontakt med den. Dette gælder især, når det er en stor lastbil eller lign. som kan være ret skræmmende for en lille hvalp.
Det vigtigste er, at hunden skal lære at ignorere trafikken uanset om den er bange eller vil jagte.

Når skaden er sket
Hvis din hund har fået den dårlige vane at gø og springe ud efter forbi kørende biler, så skal du hurtigst muligt i gang med at træne det væk.

Du skal ikke regne med, at det går væk af sig selv, da det ofte er en meget selvforstærkende adfærd.
Når du begynder at råbe og evt. hidse dig op, så mærker hunden jo, at det er en situation, hvor hele flokken er oppe at køre. Så først og fremmest skal du tænke på din egen adfærd. Hvis du vil have din hund til at være rolig, så skal du også være rolig selv.
Ro er nemmest, hvis man har en plan. Det betyder, at du har håb om at kunne ændre din hunds reaktion og derfor skal du kunne udvise en anden adfærd selv.

Planen for en systematisk træning kan være flg.:
1. Træn en kontaktøvelse, hvor hunden sidder foran dig. Når den tager kontakt, så beløn med godbid. Brug evt. en kommando ”kig op” eller andet for at få kontakten.

2. Når det fungerer, så træn kontaktøvelsen med lette forstyrrelser. I starten kan det være naboen, der går forbi. Hvis hunden vil gå fra dig, så sig ”sæt dig” og få den til at sidde foran dig igen. Brug dernæst ”kig op” og beløn med godbid. Få gerne naboen til at gå frem og tilbage nogle gange.

3. Det er vigtigt, at du har kontrol over situationen, så du kan nå at få din hund til at sidde med kontakt, inden det spændende nærmer sig. Så er hunden optaget af dig og bliver ikke så nemt optaget af andre ting.

4. Efterhånden som din hund bliver bedre og bedre til at ignorere uro, så kan du stille og roligt arbejde med større fristelser. Fx andre hunde, der går forbi.

5. Når du skal i gang med bilerne, så kan du starte på en markvej eller en øde plads og så kører en bil langsomt forbi i god afstand. Her skal du nødvendigvis bruge en makker, der ved, hvad du træner med og kan afpasse sin kørsel efter det, du har brug for.
Du bruger din kontaktøvelse nøjagtigt som før. Du er rolig som en klippe og forlanger blot at hunden gør som du siger. Beløn når det lykkes. At lykkes kan være, at hunden kigger på dig, det kan også være at den kigger på bilen, men forholder sig roligt.
Tænk på afstanden til bilen og at du har hunden i kontakt, inden bilen nærmer sig.

6. Hvis afstanden er for kort og din hund ikke kan slappe af, så skal du gå længere væk og gentage øvelsen. Hvis hunden er sprunget frem mod bilen, så løber du baglæns væk mens du kalder og evt. giver små ryk i linen for at få hunden ud af situationen.
Brug mere tid på at komme tættere på. Det er vigtigt, at du kan få belønnet hunden for at forholde sig roligt, selvom der kommer en bil.

7. HUSK at denne træning kan tage tid og din hund skal helst ikke have lov til at gø/jagte/skabe sig af biler, mens du træner den op til at kunne klare situationen.
Det vil sige, at du kan blive nødt til at undgå trafik i 2-3 måneder, mens du træner med din hund.