Hvalpe

Hvad skal jeg vælge? Han eller tæve?
Når først du har besluttet dig for at du gerne vil have en kelpie, så er det næste spørgsmål: skal det være en han eller en tæve (tæve er ikke et grimt ord for en hunhund, det er bare den faglige betegnelse)

Først og fremmest er kelpier, både hanner og tæver, nogle meget glade og friske hunde. De vågner med en glad logren om morgenen og ser forventningsfuldt frem til dagens aktiviteter.
Både hanner og tæver er meget samarbejdsvillige og glade for at træne sammen med føreren.
Jeg synes, at begge køn er skønne at træne og arbejde med, så de ting, jeg skriver her nedenunder er de små forskelle, der kan være mellem kønnene. Det er ikke de dominerende karaktertræk, men ting, du kan tænke lidt over.
Hanhunde: de er selvfølgelig som andre hanhunde opmærksomme på søde tæver og dumme hanhunde. De er nemme at træne og opdrage og de er normalt glade for andre hunde. Selvfølgelig skal der i opvæksten være fokus på, at hvalpen/unghunden lærer at omgås alle hunde.
Træningsmæssigt synes jeg, at hanhundene er bedre til at arbejde under forskellige forhold, hvor tæverne godt kan lade sig påvirke af omgivelserne. Hannerne er generelt mere robuste under arbejdet. 
Hanhundene er ikke svære at opdrage, men de SKAL opdrages.
Tæver: dejlige og søde. Nogle af dem kan dog godt være lidt stride overfor andre hunde - igen som med hanhundene, der skal være fokus på omgangen med andre hunde under opvæksten. 
Træningsmæssigt er tæverne gode til samarbejdet, men de kan godt lade sig påvirke af omgivelserne. F.eks. hvis der bliver råbt meget højt af andre under træningen og den slags.
Tæverne er også søde og nemme at opdrage, men husk de SKAL opdrages.
Opdragelse: Kelpier er utrolig dejlige hunde, men hvis du ikke sætter grænser, så kan du godt løbe ind i problemer, for de er heller ikke kede af at udnytte dine "svagheder".
Så helt fra starten skal du være konsekvent og forhindre uønsket adfærd, som fx. at hvalpen hænger i dine bukseben konstant eller generelt bare ikke respekterer et "nej".