Sidste nyt

Der er i øjeblikket stort fokus på hjertesygdomme hos australsk kelpie. I forskellige Facebook grupper slås til lyd for, at der er et voksende antal kelpier med hjertesygdomme uden at der dog er fremlagt nogle konkrete tal.
Uanset hvad, så drejer det sig om meget, meget få hunde, så der er ingen grund til panik. Men der skal selvfølgelig tages hensyn til det i avlsarbejdet, så det ikke bliver et større problem.
Den første undersøgelse, som alle bør få lavet en gang imellem, er at få dyrlægen til at lytte ekstra grundigt på hundens hjerte. Hvis hunden er oppe i årene, vil det ofte være tilstrækkeligt. Hvis en hund på 9-10 år ikke udviser symptomer, som kan opfanges med et stetoskop, så har den nok ikke de store hjerteproblemer.
Ved yngre hunde, der skal bruges i avl, kan det være en god ide at få lavet en ultralydsscanning, som kan afsløre tidlige symptomer.
Der er tale om 2 forskellige hjertesygdomme, MVD og DCM.

I september/oktober 2016 er alle 4 Tarrawangas tæver blevet undersøgt ved dyrlægen med stetoskop. Alle 4 har helt normal hjertelyd og hjerterytme.
Kitty er over 10 år og med et sundt og normalt hjerte uden mislyde vil hun ikke blive undersøgt yderligere.
De andre vil blive undersøgt med ultralydsscanning et par måneder før forventet parring, så det kan fastslås, at de også er OK.
Cefeus Atlas (Tux) som er far til A- og B-kuldet har fået lavet ultralydsscanning som 11-årig og det viste, at han havde et endog meget stærkt hjerte.

MVD står for Mitral Valve Disease, på dansk endokardiose eller kronisk mitralklaps insufficiens. Mitralklapperne sidder mellem hjertets venstre forkammer og venstre hjertekammer. Disse klapper kan blive utætte og noget af det blod der skulle ud til kroppen, kan løbe tilbage i hjertet. På længere sigt vil det give et forstørret hjerte. Symptomerne kan være hoste og unormal træthed.
Dyrlægen kan ved hjælp af stetoskopet høre en susen fra hjertet og hvis sygdommen er længere fremskredet, kan der være vand i lungerne m.m.
Den mest effektive undersøgelse er ultralydsscanning, og denne undersøgelse kan vise evt. problemer, før hunden viser symptomer.
Mange ældre hunde får lidelsen i en eller anden grad, men den er ganske usædvanlig blandt yngre hunde. Hvis hunden har fået MVD som yngre, vil symptomerne ofte vise sig i 5-6 års alderen.
Sygdommen er oftest arvelig.
Sygdommen findes hovedsageligt hos mindre hunde.
De fleste kelpier med hjertesygdom har formentlig MVD.

DCM står for Dilated Cardiomyopathy eller dilateret kardiomyopati. DCM er en sygdom i hjertets muskulatur, der giver dårlig sammentrækning af hjertet og hjertet vil efterhånden blive forstørret. Der kan også opstå utæthed i hjerteklapper og efterhånden vil hunden tabe vægt, få åndenød og hoste.
Dyrlægen kan diagnosticere sygdommen ved stetoskop på samme måde som ved MVD. Og her stilles diagnosen også ved en ultralydsscanning.
Sygdommen viser sig oftest i 4-8 års alderen.
Sygdommen kan være arvelig, men kan også opstå som følge af en infektion eller anden sygdom.
Sygdommen findes hovedsageligt hos større hunde.
Der er diagnosticeret kelpier med DCM, men spørgsmålet er, om det ikke har været en følge af en MVD.